Kuntalainen Kim Lehtola kysyi ja minä vastasin
Facebookin Vihdin Politiikkaryhmässä minulla on video, missä kerron tutkimuksistani hallintosäännöstä koskien aloitteiden tekemistä valtuustossa sekä niiden eroista kuntien välillä. Tähän jatkoksi kuntalainen Kim Lehtola heitti minulle alla olevat kysymykset.
Tämä vähän asian vierestä, mutta kun kuntien tehtävistä siirtyi hyvinvointialueille yli puolet (menoista n. 60% ja henkilöstöstä n. 70%), onko perusteltua että kuntien valtuustojen koot ovat säilyneet ennallaan? Löytyykö tähän jotain järkevää selitystä. Demokratian toteutuminen tietenkin, mutta miksi tässä maassa on tuplattu hallinto?
Kuntalaki määrittää valtuutettujen määrän kunnissa. Vihdin kokoisessa kunnassa on lain mukaan oltava vähintään 43 valtuutettua ja Vihdissä on juuri tämä määrä. Tämä 43 valtuutettua on siis vähimmäismäärä valtuustokaudelle 2025 - 2029. Kunnan valtuuston tehtävät ovat eri kuin hyvinvointialueen valtuuston tehtävät.
Hyvinvointialue Länsi-Uusimaa on kohtuullisen laaja ja sen vastuulla ovat sosiaalihuolto, terveydenhuolto ja pelastustoimi. Lainsäädäntö määrittää alueen asukaslukuun perustuen valtuutettujen vähimmäismäärän. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella on 400 001 - 600 000 asukasta ja tähän perustuen valtuutettuja tulee olla vähintään 79.
Jostain luin myös että työttömiä on lamasta johtuen tullut 70 000 lisää ja samaan aikaan on palkattu 80 000 ihmistä lisää julkiselle puolelle.
Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan työttömyys on kasvanut kahden vuoden aikana 60 000 - 70 000 henkilöllä. Eniten työttömyys on vaikuttanut rakennusalaan, mutta myös teollisuudesta olemme saaneet kuulla ikäviä uutisia. Työttömyys vaivaa tällä hetkellä montaa eri toimialaa, ammattiryhmää sekä koulutustasoa.
En tunnista tuota, että on palkattu lisää julkiselle puolelle 80 000 ihmistä. Se on kyllä totta, että Valtio työllisti Valtiokonttorin mukaan viime vuonna 81 696 henkilöä, mikä on 3,1 % kaikista palkansaajista.
Tämän maan touhussa ei taida olla mitään järkeä, kun koko ajan puhutaan vain kaikkien oikeuksista, ei juuri koskaan kenenkään velvollisuuksista.
Monesti tosiaan kuulee puhuttavan oikeuksista, mutta kyllä meillä on velvollisuuksiakin. Meillä on velvollisuus noudattaa Suomen lakeja, käydä koulua ja maksaa veroja. Meillä on velvollisuus pitää huolta läheisistämme. Meillä on velvollisuus huolehtia ympäristöstämme, eläimistä, ja auttaa onnettomuuspaikalla. Tähän hetkeen sopii hyvin myös sekä oikeus, että velvollisuus käyttää äänioikeutta.
Toivon, että sait kattavasti näistä vastauksista ja vastaan toki lisää jos jäi aukkoja. 123 Marlen marisee kuntalaisten puolesta.